13. 03. 2023.

Startovao BioSens akcelerator


Posle do sada najuspešnijeg poziva, BioSens akcelerator treći put je otvorio vrata inovativnim startapima iz IT i poljoprivrednog sektora.


Startapi koji imaju inovativna digitalna rešenja u oblasti poljoprivrede pokazali su veliko interesovanje za ovogodišnji program podrške, a žiri je izabrao sedam najkvalitetnijih timova iz Srbije i regiona – Atar, Windy, Eco Patents, PhenoMap Pro, Farmit, Veles Sense i Beeamond. U odnosu na prethodna izdanja, u trećoj generaciji akceleratora učesnicima su na raspolaganju značajno unapređeni resursi – ove godine Biosens akcelerator podršku dobija i od projekta ICT Hub-a “Srbija Inovira”, koji finansira USAID.

Dobrodošlicu učesnicima poželeo je direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević, koji je poručio da je ideja akceleratora da podrži inovativne resurse u agrotehnološkoj oblasti.

“U Srbiji postoji veliki potencijal za razvoj u ovoj oblasti, najviše inovativnih ideja se razvija upravo u sektoru poljoprivrede i zbog toga je naš program akceleracije posebno interesantan startapima. Cilj nam je da kao institut ponudimo nešto specifično u agrotehnološkom domenu, što će dati dodatnu vrednost celokupnom inovativnom ambijentu u Srbiji”, rekao je prof. Crnojević.

Startap timovi predstavili su svoje proizvode i rešenja među kojima su, između ostalih, platforma za direktno povezivanje potrošača iz urbanih sredina i poljoprivrednih proizvođača, sredstvo protiv suše, urbane košnice za gajenje pčela u enterijeru i mnoga druga perspektivna rešenja koja će u naredna tri meseca razvijati u BioSens akceleratoru. Na taj način nastavlja se dobra praksa pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja i rešenja koji će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Program će biti realizovan kroz intenzivne obuke, lično mentorstvo i pristup BioSens istraživačkim resursima. Više od 20 eminentnih mentora iz zemlje i inostranstva, pomoći će novim tehnološkim preduzetnicima da testiraju izvodljivost i održivost svojih poslovnih ideja ili digitalnih rešenja, i da ideje i proizvode pretvore u održiv poslovni poduhvat.