15. 03. 2024.

Budućnost pametne poljoprivrede otporne na klimatske promene


Uloga Instituta BioSens u projektu Climate Farm Demo


U dinamičnom pejzažu inovacija u poljoprivredi, Institut BioSens je partner u projektu Climate Farm Demo, evropskoj inicijativi posvećenoj unapređenju pametne poljoprivrede otporne na klimatske promene. Sa vodećom ulogom u nekoliko radnih paketa i zadataka, institut je u srcu napora da se promovišu progresivne prakse u poljoprivredi.

Projekat Climate Farm Demo, sa 1.500 pilot demo farmera u 27 zemalja Evrope, ima za cilj da ubrza prelazak poljoprivrede na prakse koje ne doprinose emisiji ugljenika, usmeravajući se na ostvarivanje ciljeva EU za neutralnost ugljenika do 2050. godine. Ovaj projekat, koji je počeo u oktobru 2022. i traje do septembra 2029, finansiran je u okviru programa Horizont Evropa, sa ciljem da poboljša usvajanje pametnih poljoprivrednih praksi, kroz okvir saradnje koji uključuje 66 partnera i 10 radnih paketa. Kroz angažovanje na tehničkim i socijalnim inovacijama putem 4.500 demonstrativnih događaja i rada u 10 živih laboratorija, projekat podstiče razmenu znanja i promoviše usvajanje održivih praksi, čime olakšava put ka zelenijoj budućnosti.

BioSens svojim doprinosima osigurava protok znanja kroz projekat na nekoliko nivoa, jačajući zajednički put ka inovacijama pametne poljoprivrede putem strategija i aktivnosti komunikacije, eksploatacije i diseminacije. Dok se projekat odvija, uloga instituta u usklađivanju napora mreže pilot demo farmera i nadgledanju ključnih demonstracionih događaja, ističe njegovu posvećenost kreiranju budućnosti u kojoj su poljoprivreda i održivost neraskidivo povezane.

U središtu ovih napora istakao se nedavni godišnji sastanak u Korku, koji je bio stecište ideja i vizija, jasno pokazujući napredak projekta. Ovaj skup ne samo da je naglasio odlučnost za unapređenjem održive poljoprivredne prakse, već je bio i izvor dragocenih uvida i inovacija. BioSens je organizovao radionicu koja je okupila ključne aktere projekta, podstičući razmenu inovativnih rešenja i pristupa, kako bi se unapredilo širenje znanja i komunikacija na nivou projekta, ali i šire.

Projekat Climate Farm Demo predstavlja svetionik održive poljoprivrede Evropi, a u tom kontekstu, BioSens ima ključnu ulogu kao lider promena i zagovornik inovacija. Za detaljnije informacije o projektu i ulozi instituta u njemu, posetite veb sajt projekta Climate Farm Demo, a da budete u toku s najnovijim dešavanjima u vezi sa projektom pretplatite se na bilten ili pratite društvene mreže.

 

Projekat Climate Farm Demo finansira Evropska unija. Stavovi i mišljenja izraženi u ovom članku  ne odražavaju nužno stavove Evropske unije ili programa Horizont Evropa. Za iznesene stavove i mišljenja se ne može smatrati odgovornim ni Evropska unija ni organ koji dodeljuje sredstva.